O slávnostiach

45. ročník slávností sa nesie aj s novou značkou

REGIONÁLNY PRODUKT GEMER-MALOHONT

KLENOVSKÁ RONTOUKA – GEMERSKO -MALOHONTSKÉ FOLKLÓRNE SLÁVNOSTI na základe hodnotenia Certifikačnej komisie dňa 16.11.2023 získali certifikát na použitie značky regionálny produkt, tradičné podujatie GEMER – MALOHONT. Platnosť certifikátu je do 31.12.2025.

Gemersko – malohontské folklórne slávnosti opäť otvárajú svoje pomyseľné brány všetkým milovníkom tradičnej ľudovej kultúry. Poznanie svojej histórie, života svojich predkov je potrebné. Posúva nás ďalej, aby sme v širších súvislostiach chápali život našich predkov, ich múdrosť, zručnosť, šikovnosť, ich umenie žiť. Pre každodenné žitie boli odkázaní na spolupatričnosť a svoju šikovnosť. Nemali technické vymoženosti súčasnej doby, ale dokázali vytvoriť krásu v súčinnosti s prírodou.

Veríme, že i toto všetko si budete môcť uvedomiť pri návšteve folklórnych slávností, v ktorých chceme vzdať úctu našim predkom, ale zároveň hľadať cesty pre budúcnosť, aby sa človečina nestratila, aby sme mali v úcte matku Zem.

Gemersko – malohontské slávnosti – KLENOVSKÁ RONTOUKA sa po 41. krát uskutočnia v obci Klenovec 28. – 30. júna 2019.

Gemersko – malohontské folklórne slávnosti  – KLENOVSKÁ RONTOUKA, sú jediné folklórne slávnosti svojho druhu na území regiónu okresov Rimavská Sobota a Revúca, kde sa môžu prezentovať všetky regionálne folklórne kolektívy, remeselníci, sólisti inštrumentalisti, v konfrontáciách s hosťujúcimi kolektívmi z ostaných regiónov Slovenska a zo zahraničia. Cieľ podujatia:Oživovať, rozvíjať a uchovávať tradičnú ľudovú kultúru (piesne, hudbu, tanec, tradičný odev, remeslá, gastronómiu, zvykoslovie, nárečia) regiónu Gemera – Malohontu na území okresov Rimavská Sobota, Revúca s akcentom na rozvoj vidieckeho cestovného ruchu a jeho propagáciu širokej verejnosti.

Prostredníctvom folklórnych slávností chceme rozvíjať a uchovávať tradičnú ľudovú kultúru ako sviatok Dní tradičnej kultúry na Slovensku. Práve Gemersko-malohontské folklórne slávnosti, Klenovská Rontouka v Klenovci svojou koncepciou napomáhajú k propagácii, šíreniu tradičnej ľudovej kultúry na území nášho regiónu. Oživujú scénický folklorizmus, rozvíjajú sa a popularizujú tradície tradičných ľudovvých remesiel.

rontouka_2015